Op verzoek heeft Cocari de overheid ondersteund bij de aankoop van plantage Fontein. Onze kennispartners als Fuhikubo en Monumentebezit en ook de Rijksdienst Cultureel Erfgoed hebben daarbij waardevolle adviezen gegeven. Op 4 oktober 2023 is de plantage aangekocht door het Openbaarlichaam Bonaire (OLB). De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van LNV in het kader van de het Natuur, Milieu Beleidplan 2020-2024.
Fontein vertegenwoordigt voor ons uniek, kenmerkend en onvervangbaar erfgoed. Zowel een cultuurhistorisch en natuurhistorisch. Door de aankoop komt de plantage opnieuw in het publieke domein en wordt weer toegankelijk voor alle Bonairianen. ‘De Bonaire, pa boneiru’.
De naam Fontein verwijst naar de constant stromende zoetwaterbron met een groot waterreservoir onder de oppervlakte van de bergen als oorsprong. Een fenomeen wat nergens anders op Bonaire voorkomt. Deze zoetwaterbron is ook de voornaamste reden waarom deze plek altijd belangrijk is geweest voor Bonaire en haar inwoners.
In de periode van kolonisatie en slavernij (1499-1863) behoorde Fontein tot het ‘Landstuin Ten Oosten. Hier werd (vooral buiten het zoutoogstseizoen) verschillende gewassen verbouwd en aan veehouderij gedaan. Op deze plek hebben in die periode ook historisch belangrijke gebeurtenissen plaatsgevonden, namelijk de enige twee bekende slavenopstanden van Bonaire. De eerste in 1765 (voor de opstand van Tula) en later in 1834 weer onder leiding van Martis di Katalina Janga.
Enkele jaren na de afschaffing van de slavernij is Bonaire door Nederland verkavelt en verkocht aan de hoogste bieder. Het was immers zonder vrije werklieden niet winstgevend genoeg.
Fontein is voor de bewoners van Rincon ook altijd een belangrijke plek geweest. Hier haalden de dorpelingen water uit de bron wanneer de andere putten rondom Rincon waren drooggelopen. Daarnaast was het een belangrijke plek voor recreatie waar families samen kwamen in het weekend om tot rust te komen, te picknicken en te zwemmen in de waterbassins.