Over Onze Stichting
Cocari heeft één duidelijke missie: het cultureel erfgoed van Bonaire behouden en delen met iedereen. Dit doen we door waardevolle panden en plantages te verwerven, te restaureren en een nieuwe bestemming te geven, zodat ze weer tot leven komen en toegankelijk zijn voor het publiek. Toegang voor het publiek toegankelijk vinden wij belangrijk: “Van bonaire, voor Bonaire!”
Bij al onze projecten hebben we oog voor duurzaamheid en waterbeheer, omdat het behoud van erfgoed ook betekent dat we rekening houden met de natuur en toekomstige generaties.
Erfgoed als oplossing, duurzaam en klimaatbestendig
In wijken zoals het beschermde dorpsgezicht van Rincon richten wij ons op authentieke en historische woningen, waarbij we niet alleen erfgoed redden, maar ook bijdragen aan het oplossen van het tekort aan betaalbare woningen. Duurzame restauraties zorgen ervoor dat deze woningen energiezuiniger worden en een voorbeeld zijn van hoe erfgoedbehoud hand in hand kan gaan met moderne duurzame oplossingen.
Daarnaast ondersteunen we anderen bij restauraties of onderhoud, werken we samen met organisaties die dezelfde passie delen en geven we advies en voorlichting aan iedereen die iets met erfgoed wil doen. Daarbij richten we ons ook op verantwoord waterbeheer, door bijvoorbeeld het inzetten van wateropvangsystemen en technieken die waterverbruik verminderen, passend bij ons droge klimaat.
Waarom Erfgoed Belangrijk is
Cultureel erfgoed is van ons allemaal. Het vertelt ons wie we zijn en waar we vandaan komen. Het biedt houvast en geeft ons een gevoel van identiteit. Erfgoed gaat niet alleen over stenen en gebouwen; het zijn de verhalen en herinneringen die we willen bewaren en doorgeven aan volgende generaties. Als we leren om het op waarde te schatten en de moeite nemen om het te behouden, krijgt het echt betekenis.
Het Betrekken van de Jonge Generatie
Het is superbelangrijk om jongeren te betrekken bij ons erfgoed. Door hen te laten zien waarom deze plekken en verhalen zo waardevol zijn, zorgen we ervoor dat ze de betekenis ervan gaan begrijpen en waarderen. Daarom betrekken we hen actief bij restauratie en onderhoud en organiseren we educatieve programma’s. Dat doen we samen met onze kennispartners in de Aliansa Kulutral. Zo maken we erfgoed weer aantrekkelijk voor jonge mensen en bereiden we hen voor om in de toekomst zorg te dragen voor ons cultureel erfgoed.
Daarnaast informeren we een breder publiek met boeken, publicaties en lezingen zoals de Landschapsbiografie Plantages Bonaire samen met Fuhikubo. Zo brengen we de verhalen achter de monumenten en plantages tot leven en vergroten we de waardering voor het unieke culturele erfgoed van Bonaire.
Wat Wij Doen
Wat waardevol is, willen we behouden. Wat we willen behouden, geven we aandacht. En wat we aandacht geven, gaat bloeien. Bij Cocari zorgen we er samen met anderen voor dat ons erfgoed een levendige plek blijft innemen in de maatschappij.
Onze Missie in Actie
We verwerven, herstellen en beheren gebouwen die van waarde zijn voor Bonaire, zoals monumenten en panden die ons verleden weerspiegelen. We zorgen ervoor dat dit erfgoed toegankelijk blijft en een positieve bijdrage levert aan de samenleving. We streven ernaar onze projecten duurzaam uit te voeren, met oog voor energiebesparing en waterbeheer. Zo dragen we bij aan een betere toekomst voor Bonaire én ons erfgoed.
Onze Toekomstvisie
We geven onze toekomst een verleden en ons verleden een toekomst.
Bij Cocari werken we met vier kernwaarden:
- Actief: We zijn betrokken bij alles wat te maken heeft met monumenten en bijzondere plekken op Bonaire. We willen een zichtbare rol spelen in het behoud van ons erfgoed.
- Deskundig: We weten wat er komt kijken bij het beheren van historische gebouwen, ook als ze zich in kwetsbare omgevingen bevinden. We hebben de kennis en ervaring om de juiste keuzes te maken, ook op het gebied van duurzame oplossingen en waterbeheer.
- Betrouwbaar: We zijn open, eerlijk en transparant. Of je nu huurder, eigenaar of partner bent, je kunt op ons rekenen.
- Maatschappelijk betrokken: We luisteren naar de bewoners en vinden het belangrijk dat iedereen kan meedenken over wat erfgoed is en hoe we het moeten bewaren.
Met deze waarden werken we samen aan een toekomst waarin iedereen kan genieten van de bijzondere plekken op ons eiland. Want ons verleden verdient een mooie, duurzame toekomst, en daar zetten we ons graag voor in!
Kerngegevens:
Stichting Cocari II is een Algemeen Nut Beogende Instelling met Cultuur
- RSIN: 827476395
- Formulier ANBI 2023
Beleidsplan:
Aankomende beleidsperiode zal bovendien bijzondere aandacht uitgaan naar de rol die Cocari II voor zichzelf ziet om jongeren enthousiast te maken voor het restaureren, ontwikkelen en beheren van monumentaal erfgoed op Bonaire. Het is de intentie van Cocari II om hen daar nadrukkelijk een plek voor te bieden.
Jaarverslagen:
Stichting Cocari II bestaat uit:
Jan de Vries
Bestuursvoorzitter
Evert Piar
Voorzitter Raad Van Toezicht
Marisela Croes
Lid Raad Van Toezicht
Jeaniro Balentien
Lid Raad Van Toezicht
Mark van den Bos
Lid Raad Van Advies